Ratkaisut

Paineilmaratkaisut

Teollisen paineilman laajin palveluvalikoima.

Kaasu- ja energiatekniikan ratkaisut

Energiatehokasta kaasua teollisuuden tarpeisiin.

Automaatioratkaisut

Poista kitkaa tehokkuuden tieltä.

Digitaaliset ratkaisut

Älykkäät ja datalähtöiset ratkaisut teollisuuteen.

Palvelut
Tuotteet

Paineilman syke kuntoon - kompressorin ampeerimittaus on paineilmajärjestelmän sykemittari

Kompressorin moottorin ampeerimittaus on paineilmajärjestelmän sykemittari. Se on edullinen ja tehokas työkalu, jolla voi optimoida paineilmatuotannon energiankäyttöä ja laitteiston kunnossapitoa. Kompressorin ilmantuotto voidaan säätää mittausten perusteella tarpeen mukaiseksi ja teho saada mahdollisimman alhaiseksi tuotettua ilmakuutiota kohden. Ennakoiva kunnossapito lisää järjestelmän käyttöikää ja tehokuutta. Sarlin Balance -ohjausjärjestelmään sisältyvillä virtamittareilla saadaan reaaliaikaista tietoa paineilmalaitteiston toiminnasta, jolloin kompressoreita […]
Lue lisää

Kompressorin moottorin ampeerimittaus on paineilmajärjestelmän sykemittari. Se on edullinen ja tehokas työkalu, jolla voi optimoida paineilmatuotannon energiankäyttöä ja laitteiston kunnossapitoa. Kompressorin ilmantuotto voidaan säätää mittausten perusteella tarpeen mukaiseksi ja teho saada mahdollisimman alhaiseksi tuotettua ilmakuutiota kohden. Ennakoiva kunnossapito lisää järjestelmän käyttöikää ja tehokuutta.

Sarlin Balance -ohjausjärjestelmään sisältyvillä virtamittareilla saadaan reaaliaikaista tietoa paineilmalaitteiston toiminnasta, jolloin kompressoreita voi käyttää tasaisesti mahdollisimman vähin pysäytyksin ja käynnistyksin. Näin myös paineilmajärjestelmän kunnossapitoa voidaan suunnitella ja toteuttaa ennakoivasti. Tasainen käyttö lisää kompressorien kestävyyttä.

Ampeerimittaus paljastaa poikkeamat

Ampeerimittaus on kompressorin vakaan toiminnan kunnossapidon työkalu. Yleisesti ampeerimittauksella voidaan tunnistaa kompressorin kolme tilaa eli seis, kuormitus ja kevennys.

  • Kuormitus-tilassa kompressori käy ja tuottaa ilmaa.
  • Kuormituskäytöllä kierrossäätöiset (20 - 100 %) ja turbokompressorit (50…90 - 100 %) voivat yleensä säätää ilmantuottoa.
  • Kevennyksellä kompressori on tyhjäkäynnillä, ei tuota ilmaa, mutta käyttää 20 - 30 % maksimitehostaan.
  • Siirtymät seis-kuormitus-kevennys-seis-tilojen välillä noudattavat tiettyä mallia. Jos siirtymissä näkyy poikkeamia, voivat ongelmat löytyä koneen mekaniikasta:

Näitä tilanteita saattaa syntyä esimerkiksi silloin, jos kompressori ei kuormita ollenkaan, imusäädin avautuu osittain tai takerrellen, minimipaineventtiili on epäkunnossa, öljynerotussäiliön paine laskee liian hitaasti tai turbon johdinsiivet eivät sulkeudu kunnolla.

Mittaus paljastaa, kuinka hyvin yhteisajo toimii

Ampeerimittaus mahdollistaa myös energian kulutuksen seurannan. Kompressorin teho lasketaan ampeeritiedon perusteella, kunhan laskennassa käytetään todennettua jännitettä ja kuormituksen mukaan vaihtuvaa arvoa tehokertoimelle (cos φ).

Ampeerimittaus paljastaa, miten kompressorien yhteisajo toimii

  • Ovatko esimerkiksi yhtäaikaiset kevennyskäytöt kohdillaan,
  • Ajetaanko pienellä kuormalla oikeaan aikaan tai
  • Kuluttaako turbojen ulospuhallus turhaan energiaa.
  • Toimivuuteen vaikuttaa myös se, ettei kompressorien tuottoa säädetä ollenkaan tai säädetään sillä kompressorilla, jolla on suuri kevennysteho.

Sarlin Balance -järjestelmän analytiikka tukee ennakointia

Kompressorien ampeerimittaus on vakiona kaikissa Sarlin Balance -ohjausjärjestelmissä. Ampeerimittauksen avulla voi ennakoida vikoja, tehdä etänä korjaavia toimia koko järjestelmän toiminnan turvaamiseksi sekä varmistaa parhaan energiatalouden.

Sarlin kehittää suunnitelmallisesti paineilmajärjestelmän ohjaustyökaluja ja analytiikkaa. Tulevissa ratkaisuissa hyödynnetään monipuolisesti automaation ja tekoälyn mahdollisuuksia.

Mittaus kertoo paineilmajärjestelmän sykkeen

Mittausjärjestelmästä saatu data havainnollistaa ja kertoo, milloin kompressori toimii moitteettomasti ja milloin on syytä säätää toimintoja.

Esimerkkejä kompressorin käyntimalleista ja korjaustarpeesta: 

Kierrossäätöinen kompressori (vihreä) kiihdyttää liian hitaasti ja toinen kompressori (musta) käynnnistyy turhaan ja jää kevennykselle. Tämä tuhlaa energiaa.


Kompressori käynnistyy ”takerrellen”. Tarvitaan imusäätimen korjausta.

Oljyvoideltu kompressori keventaa liian hitaasti ja tuhlaa energiaa

 Öljyvoideltu kompressori keventää liian hitaasti ja tuhlaa energiaa.

Kompressorin teho kasvaa samassa tahdissa paineen kanssa

Kompressorin teho kasvaa samassa tahdissa paineen kanssa. Ylipaineistus tuhlaa energiaa ja kuluttaa kompressoreita.

kirjoittanut Sami Nyman

Ota yhteyttä tai kysy lisää asiantuntijalta.

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella tai suoraan sinun alueesi asiantuntijaan.

Saat kopion lähettämästäsi viestistä sähköpostiisi.