- Kaasu- ja energiatekniikka
- Kaasuratkaisut
- Lisätietoa kaasuratkaisuista
Lisätietoa kaasuratkaisuista
Etsitkö ratkaisuja ympäristöystävällisten kaasujen käsittelyyn? Meiltä saat niin biokaasun pumppaamot ja jalostusratkaisut, kaasuasemat sekä teollisuuden LNG-järjestelmät.
Biokaasupumppaamot
Kaasupumppaamossa kaasu kerätään, kuivataan, paineistetaan ja puhdistetaan. Kaasuasemalla voidaan yhdistellä eri lähteistä tulevia kaasuvirtoja sekä säätää metaanipitoisuus sopivaksi eri käyttökohteisiin.
Biokaasupumppaamon tehtävänä on ylläpitää turvallisesti kaasun keräilyputkistossa riittävä alipaine siten, että kaasu virtaa hallitusti järjestelmään.
Pumppaamo on miehittämätön ja automaattisesti toimiva laitos, jonka toimintaa ohjaa ohjelmoitu logiikkajärjestelmä. Logiikkajärjestelmän käyttöpaneelista voi seurata biokaasulaitoksen toimintaa. Laitteistoa voi hallita myös etänä.
Biokaasupumppaamosta kaasu johdetaan hyödynnettäväksi sähkön, lämmön ja höyryn tuotossa moottorivoima- tai mikroturbiinilaitoksessa tai se voidaan puhdistaa polttoainekäyttöön.
- Toimittamamme biokaasupumppaamot keräävät kaatopaikoilta koko ajan metaania määrän, joka vastaa kasvuhuoneilmiön torjunnan kannalta 500 000 tonnia hiilidioksidia.
- Vastaamme halutessanne laitoksen käytöstä ja huolloista.
- Palvelusopimusmallissa vastaamme laitoksen käytön ja huoltojen lisäksi investoinneista.
- Teemme tarvittaessa kaasunmuodostusselvitykset ja pumppauskokeet
- Kaasunkäsittelyjärjestelmien suunnittelu kuuluu osaamiseemme.
Biokaasun jalostus membraaniteknologialla
Membraanijalostuslaitos M150 / M300 / M600 biokaasun jalostukseen
Laitos soveltuu kaikille biokaasuntuottajille ja kaikille reaktorityypeille. Samassa laitoksessa voidaan jalostaa esimerkiksi polttoainetta ajoneuvoille tai biometaania verkkoon siirrettäväksi.
Toimintaperiaatteena on paineistetun kaasun johtaminen kalvosuodattimen läpi. Membraanilaitoksen suunnittelun lähtökohtana oli suomalaisten biokaasun tuottajien tarpeet.
Biokaasun jalostuslaitos on helppo ottaa käyttöön
Toimitamme laitoksen koeajettuna ja tuotantoon valmiina perustuslaatalle, jossa se kytketään sähkö- ja kaasuverkkoihin. Siihen on mahdollista kytkeä myös laitosalueen kaukolämpö- ja jäähdytysvesiverkkoja.
Laitos otetaan käyttöön yhdessä henkilökuntanne kanssa, ja saatte myös käyttökoulutuksen.
Modulaarinen ratkaisu
Laitoskokoja on 150, 300 ja 600 m3/h biokaasun tuotannolle. Suuremman kapasiteetin koko ja saadaan yhdistelemällä näitä laitoskokoja. Tämä parantaa myös laitosten käyttövarmuutta. Laitoksen tarvitsema pinta-ala on pieni.
Greenlane Biogas -järjestelmä puhdistaa kaasun
Greenlane Biogas -järjestelmät on kehitetty puhdistamaan raaka biokaasu. Greenlane Biogas on kolmannen sukupolven laitoksillaan alan tekninen edelläkävijä.
- Greenlane® CSFR (Compression-Scrubbing-Flash-Recovery) on edistyksellinen, energiatehokas biokaasun puhdistusjärjestelmä.
- Järjestelmässä käytetään teknologiaa, jossa biokaasu puhdistetaan tavallisella vedellä.
- Menetelmällä on vähemmän ympäristövaikutuksia kuin millään muulla puhdistusteknologialla.
- Liuotinpohjaisiin menetelmiin verrattuna menetelmä on turvallinen sekä käyttöhenkilökunnalle että ympäristölle.
Biokaasu sisältää tyypillisesti 65 % metaania ja 35 % hiilidioksidia. Jotta biokaasua voitaisiin käyttää ajoneuvojen polttoaineena tai johtaa se maakaasuverkkoon, sen suhteellista metaanipitoisuutta tulee nostaa poistamalla hiilidioksidia.
Greenlane-puhdistusjärjestelmässä biokaasusta pestään vedellä tarpeettomia ja haitallisia CO2, H2S ja VOC yhdisteitä. Kaikki veteen liukenevat yhdisteet poistetaan ja jäljelle jää korkeatasoinen biometaani.
Menetelmä perustuu korkeaan pystykolonniin ja siellä virtaavaan vesisuihkuun sekä korkeaan paineeseen. Paineen alaisina vesiliukoiset kaasut liukenevat vastavirtaan kulkevaan veteen paremmin ja tehokkaammin.
Kaasuasemat
- kaasun kuivaaminen
- puhdistaminen
- nesteytetyn kaasun höyrystäminen
- paineen tai lämpötilan muutokset
- eri kaasuvirtojen yhdistäminen ja jakaminen useampaan käyttökohteeseen.
Kaasuasemalla voidaan myös säätää kaasun virtausmäärää tai lämpötilaa. Kaasun mittaukset ja analysointi ovat usein tärkeä osa kaasuasematoimitusta.
Käsitelty kaasuvirta voidaan johtaa esimerkiksi tankkausasemalle ja/tai teollisuuden käyttöön.
Räätälöidyt LNG-järjestelmät teollisuuteen
LNG-satelliittiasemat
Toimitamme täydelliset LNG-satelliittiasemat säiliöineen ja höyrystimineen avaimet käteen -periaatteella. Asema voi olla varustettu kiinteillä pysty- tai vaakasäiliöillä tai joissain tapauksissa siirrettävillä LNG-konteilla.
Asemat mitoitetaan ja räätälöidään tarpeenne mukaan. LNG-höyrystimet voivat olla esimerkiksi ympäröivän ilman lämpötilaa hyödyntäviä tai vesipetihöyrystimiä, mikäli käytettävissä on lämmintä vettä.
Mitoitukseen vaikuttaa mm. kohteen tehontarve, kulutuksen tasaisuus ja logistinen näkökulma: LNG:hän tuodaan säiliöihin pääsääntöisesti rekoilla.
LNG toimii monessa
LNG:tä eli nesteytettyä maakaasua (Liquefied Natural Gas) tai LBG:tä eli nesteytettyä biokaasua (Liquefied Bio Gas) voidaan käyttää esimerkiksi energiantuotannossa tai muissa teollisuuden prosesseissa korvaamaan mm. raskasta polttoöljyä tai nestekaasua. LNG on edullinen polttoaine ja aiheuttaa vähemmän päästöjä kuin esim. polttoöljy tai nestekaasu. LNG tai LBG on myös oivallinen vaihtoehto raskaan liikenteen polttoaineeksi.
LNG ei sisällä lainkaan raskasmetalleja tai rikkiä, eikä sen käytöstä synny haitallisia pienhiukkaspäästöjä. Myös LNG:n CO2 –päästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin useilla muilla polttoaineilla. Lisäksi LBG:n hiilidioksidipäästöt ovat laskennallisesti lähes nolla.
Muodostuvia puhtaita savukaasuja voidaan hyödyntää esimerkiksi lämmityksessä, kuivaamisessa ja elintarviketuotannossa.
Ota yhteyttä
Juha-Matti Herpiö
Myyntipäällikkö, Kaasu & energia
Mikael Lappalainen
Myyntipäällikkö, Kaasu & energia