Ratkaisut

Paineilmaratkaisut

Teollisen paineilman laajin palveluvalikoima.

Kaasu- ja energiatekniikan ratkaisut

Energiatehokasta kaasua teollisuuden tarpeisiin.

Automaatioratkaisut

Poista kitkaa tehokkuuden tieltä.

Digitaaliset ratkaisut

Älykkäät ja datalähtöiset ratkaisut teollisuuteen.

Palvelut
Tuotteet

Turbokompressorin optimoinnilla säästöjä

Turbokompressorien taloudellisuus perustuu muun muassa niiden erinomaisiin säätöominaisuuksiin. Kun laitteisto on mitoitettu ja säädetty kulutuksen mukaan oikein, saadaan aikaan optimaalinen paineilman tuotto. Asiakkaan prosessien kannalta on tärkeää pitää paineilman tuotanto tasaisena ja siten energiatehokkaana. Kannattaa arvioida koko järjestelmän hyötyä, eikä vain yksittäisen laitteen tai toimintapisteen suorituskykyä. Vaikka yksittäinen laite olisi energiatehokas, puutteellisesti ohjattu kokonaisuus ei […]
Lue lisää

Turbokompressorien taloudellisuus perustuu muun muassa niiden erinomaisiin säätöominaisuuksiin. Kun laitteisto on mitoitettu ja säädetty kulutuksen mukaan oikein, saadaan aikaan optimaalinen paineilman tuotto.

Asiakkaan prosessien kannalta on tärkeää pitää paineilman tuotanto tasaisena ja siten energiatehokkaana.

Kannattaa arvioida koko järjestelmän hyötyä, eikä vain yksittäisen laitteen tai toimintapisteen suorituskykyä. Vaikka yksittäinen laite olisi energiatehokas, puutteellisesti ohjattu kokonaisuus ei sitä välttämättä ole.

Paineilman kulutus voi vaihdella paljonkin eri prosessivaiheissa. Turbokompressorin hyödyt menetetään, jos sitä ei mitoiteta ja säädetä oikein asiakkaan järjestelmään ja kulutusvaihteluihin.

Turbokompressori vs. ruuvikompressori

Turbokompressorin puristusvoima perustuu virtaavan kaasun nopeuksien vaihteluun.

 • Lähtökohtaisesti turbokompressori on reilusti energiataloudellisempi kuin ruuvikompressori.
 • Turbokompressorin elinkaari voi olla yli 30 vuotta, eikä sen hyötysuhde heikkene ajan myötä kuten ruuvikompressorilla.
 • Turbokompressorin ylläpitokustannukset ovat pienemmät kuin ruuvikompressorin.

Turbokompressorin säätäminen

 • Turbokompressorin säätäminen ei ole aivan yhtä yksinkertaista kuin ruuvikompressorin. Sarlin Balance -ohjausjärjestelmällä turbokompressorin säätö onnistuu helposti, kunhan turbokompressorin logiikka on varustettu ulkoisen paineen ohjauksella.
 • Sarlin on toteuttanut useita kymmeniä turbokompressoreiden säätöjä. Turbokompressorin ja Balancen yhteenlaskettu energian säästö on 20-30 %. 
 • Sarlin Balance ilmoittaa myös mahdollisista häiriöistä, antaa tietoa paineilman kulutuksesta ja vaihteluista sekä hallitsee erilaiset komponentit siten, että ohjaus on mahdollisimman häviötön.

Turbokompressorin mitoituksessa huomioon otettavaa

Tuotto

 • Missä yksiköissä tuotto on ilmoitettu?
 • Missä olosuhteissa tuotto on ilmoitettu, esim. mikä on imuilman lämpötila?

Imuilman lämpötila

 • Moottorin mitoituksen tulee riittää myös silloin, kun imuilman lämpötila on viileämpi.
 • Imuilman viileys kasvattaa moottorin tehonottoa ja kompressorin tuottoa. Tämä voidaan hyödyntää vain, mikäli lämpötila on huomioitu mitoituksessa.

Kompressorin kapasiteetin säätöalue

 • Turbokompressorin säätöalueen laajuus riippuu lähinnä kompressorin mitoituspaineesta.
 • Mitä isommalle paineelle kompressori mitoitetaan, sitä laajempi säätöalue saadaan.
 • Käytännössä usein kannattaa kuitenkin kompromissi: uhrataan prosentti tai pari hyötysuhteesta, mutta saadaan lisää joustavuutta. On väärä käsitys, että turbolla pitäisi ajaa sata lasissa.
 • Kompressorin kapasiteetin säätöalue tulee olla tiedossa, jotta ohjaus voidaan toteuttaa mahdollisimman toimivaksi.

Voimmeko auttaa turbokompressorin valinnassa?

Turbokompressoreja löytyy jo alkaen kokoluokasta 150 kW, joten pienemmätkin paineilmakuluttajat voivat nauttia niiden eduista. Tarpeellisimpia ne ovat suurteollisuuden paineilmatuotannoissa, joiden turbokalustoissa Sarlin on ylivoimainen markkinajohtaja.

Paineilmajärjestelmän säännöllinen optimointi ja huolto pitävät paineilman tuotannon ja laitoksen tuotantoprosessin käynnissä ilman häiriöitä. Paineilma on kallista käyttövoimaa, ja meidän tehtävämme on saada paineilman tuotto tasaiseksi ja asiakkaan sähkölasku mahdollisimman pieneksi. Jos tehtaan tuotanto pysähtyy häiriöiden takia, se on kallista lystiä.

Ota yhteyttä tai kysy lisää asiantuntijalta.

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella tai suoraan sinun alueesi asiantuntijaan.

Saat kopion lähettämästäsi viestistä sähköpostiisi.

Jukka Järventaus

MyyntiPaineilma010 550 4561
jukka.jarventaus(a)sarlin.com