Ratkaisut

Paineilmaratkaisut

Teollisen paineilman laajin palveluvalikoima.

Kaasu- ja energiatekniikan ratkaisut

Energiatehokasta kaasua teollisuuden tarpeisiin.

Automaatioratkaisut

Poista kitkaa tehokkuuden tieltä.

Digitaaliset ratkaisut

Älykkäät ja datalähtöiset ratkaisut teollisuuteen.

Palvelut
Tuotteet

,

Miltä robotiikan ja konenäön tulevaisuus näyttää?

Robotiikka on kilpailukykyisen, joustavan ja vastuullisen tuotannon edellytys – ei pelkkää lisäarvoa.
Lue lisää

Työvoimapula, globaalien kriisien tuoma epävarmuus ja kustannusten nousu ovat haasteita, joihin robotiikka voi osaltaan tarjota vastauksia.  Tärkeä kehityssuunta on myös se, että robotiikka tulee entistä enemmän olemaan myös pk-sektorin käytettävissä, eikä vain suurten toimijoiden etuoikeus.

Miten nämä kehityskulut näkyvät sitten konkreettisesti teollisuusyrityksissä?  Mitä mahdollisuuksia ne luovat? Lue eteenpäin ja opi lisää robotiikan tulevaisuuden näkymistä.

Robotit tekevät entistä suurempaa läpimurtoa pk-yrityksissä, lievittävät työvoimapulaa ja ovat monikäyttöisempiä.

Ei vain suurten konepajojen ratkaisuja

Suomen robotiikkainvestoinnit ovat erityisesti keskittyneet konepajasektorille, joka tekee jopa puolet kaikista robotiikkahankinnoista maassamme. Vaikka nämä konepajayritykset ovat olleet merkittäviä edelläkävijöitä, voimme odottaa robotiikan leviävän myös pienempiin ja keskisuuriin yrityksiin.  

Kun robotiikan tarjonta monipuolistuu, se avaa ovia uusille toimialoille ja sovelluksiin, kuten varastoinnin ja lajittelun työtehtäviin. Tulevaisuudessa helposti käytettävät, pienikokoiset, turvalliset ja edullisemmat yhteistyörobotit mahdollistavat joustavan yhteistyön ihmisten kanssa.

Robotit eivät vie työpaikkoja – päinvastoin

Robottikeskustelun ikuisuusaiheena tunnetaan kysymys siitä, jättävätkö robotit ihmiset työttömiksi.

Tämä vertailu on kuitenkin varsin tarpeetonta, koska robotit sekä helpottavat työvoimapulaa että ottavat hoitaakseen tehtäviä, jotka ovat vähemmän houkuttelevia, yksitoikkoisia ja kuormittavia ihmisille. Robotit eivät väsy, eivätkä he saa rasitusvammoja tai kyllästy työskentelemään linjan edessä.

On myös tärkeää huomata, että robotit nimenomaan mahdollistavat korkean lisäarvon ratkaisuja, joista suomalaiset teknologiayritykset tunnetaan. Tällaisten ratkaisujen tuottaminen vaatii riittävän osaamispääoman – sekä robotiikan ja konenäön ratkaisuja.

Kun väestö ikääntyy ja nopeita ratkaisuja työvoimapulan lievittämiseen ei ole saatavilla, robotiikka on lähes välttämätön edellytys ylläpitää korkealaatuista tuotantoa. Esimerkiksi hitsaus- ja lavausrobotit mahdollistavat välittömän vastauksen työvoimapulan haasteisiin, samalla kun ihmiset voivat keskittyä mielekkäämpiin ja kevyempiin työtehtäviin.

Yhteistyö robottien kanssa syvenee

Kun puhumme robottien ja ihmistyön yhdistämisestä, cobottien (collaborative robot, co-working robot) roolia kannattaa pitää silmällä.

Verrattuna suuriin teollisuusrobotteihin, nämä robotit ovat ketterämpiä, helppokäyttöisempiä ja edullisempia. Käyttöönottokaan ei tarvitse kattavaa ohjelmointiosaamista tai suuria turvallisuusjärjestelyjä, olettaen että prosessien ja työkalujen turvallisuudesta on huolehdittu.

Enää ei olekaan uusi näky, että laadunvalvonnassa tai kokoonpanossa työparina onkin robotti. Cobottien merkitys on juuri ihmistyön helpottamisessa, mikä avaa uusia mahdollisuuksia myös uusille aloille. Jatkossa voimme odottaa cobottien laajentavan juuri pk-sektorin mahdollisuuksia.

Cobotit suunnitellaan lähtökohtaisesti ihmisen aisapariksi, jolloin turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Esimerkiksi monet cobot-sovelluksien tarttujat ja työkaluvaihtajat ovat pyöristettyjä pinnoiltaan, jolloin minimoidaan terävät leikkaavat särmät mahdollisissa törmäystapauksissa. Mekatronisten tarttujien puristusvoimaakin voidaan rajoittaa, mikä turvallistaa käyttöä. Toki aina on tärkeää muistaa turvallisuusohjeet ja terveen järjen käyttö, kun cobotisoituja sovelluksia käytetään.

Ratkaisuja high-mix, low-volume-erikoistumiseen

Edellä mainitut cobotit ovat usein ensimmäinen askel robotiikan maailmaan, mutta robotit kehittyvät samalla myös palvelemaan pitkälle erikoistuneita tarpeita. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii high-mix, low volume -tuotanto, jossa tuotantosarjat sisältävät eri variantteja ja erityisiä laatuvaatimuksia.

Tähän saakka robotiikan käyttö high-mix low-volume-tuotannossa on ollut haasteellisempaa. Kuitenkin tilannetta on parannettu merkittävästi käyttämällä adaptiivisia työkaluja ja hyödyntämällä kehittynyttä anturitekniikkaa ja tiedonsiirtoa. Kun erikoistuneiden tuotteiden kysyntä kasvaa, automatisointi ja tuotannon digitalisointi avaavat uusia ovia oikea-aikaiselle työskentelylle ja korkealaatuisille lopputuotteille.

Konenäön katse terävöityy

Konenäön kehitys on kiinteä osa robotiikan tulevaisuutta. Alati kehittyvä tekoäly tulee terävöittämään konenäön toimintaa, jossa korostuu ennennäkemätön oppimiskyky.

Yksi mielenkiintoinen konenäköä hyödyntävä sovellus on "kasasta poiminta" (bin picking), joka mahdollistaa tehokkaan kappaleiden poiminnan suurista säiliöistä ilman tarvetta esijärjestelyille. Tämän jälkeen kappaleet asetetaan oikeassa asennossa esimerkiksi linjastolle. Sovellus siis tunnistaa erilaisten tuotteiden muodot ja käsittelyvaatimukset, sallien näin monimutkaistenkin tuotevalikoimien automaattisen käsittelyn ja tarkastuksen.

Myös kamera- ja valaistustekniikat ovat kehittyneet ja pystyvät nyt vastaamaan aiemmin haastaviksi koettujen sovellusten tarpeita. Esimerkiksi läpinäkyvien, monimuotoisten tai kiiltävien tuotteiden laadunvalvonta helpottuu, kun konenäkö tunnistaa näitä paremmin.

Konenäkö on jo nyt erinomainen laadunvalvonnassa, mutta tekoäly terävöittää sen huippuunsa. Tekoälyllä varustetut konenäköjärjestelmät tarjoavat huomattavaa tarkkuutta esimerkiksi tuotannon valvonnassa, kokoonpanossa ja logistiikassa. Tämä pätee erityisesti tilanteissa, joissa käsitellään lukuisia erilaisia tuotteita yhden massatuotteen sijaan.

Lue myös: Teollisen automaation trendit

Lopuksi: Tuotantoketjut kannattaa turvata lähempänä

Kun palaamme alussa mainittuihin globaaleihin kriiseihin, on hyvä lopuksi pohtia myös laajempaa näkökulmaa robotiikan tulevaisuudessa. Maailma on viime aikoina näyttänyt epävarmuutensa. Esimerkiksi tarve vähentää Kiina-riippuvuutta tarkoittaa, että tuotanto- ja logistiikkaketjuja tulee järjestellä uudelleen.

Robotiikka ei ratkaise maailman konflikteja, mutta sen avulla voimme siirtää tuotantoa lähemmäs kuluttajia ilman merkittäviä työvoimakustannuksia. Tämä puolestaan auttaa vähentämään riippuvuuttamme maailmanlaajuisista toimitusketjuista ja niiden tuomista epävarmuustekijöistä.

Ratkaisuja teolliseen konenäköön ja robotiikkaan

Haluatko kehittää yrityksesi toimintaa konenäön ja robotiikan avulla? Tarjoamme kattavan valikoiman ratkaisuja eri toimialoille – ota yhteyttä, ja keskustellaan sinun tarpeistasi.

  • Edustamme Suomessa Wenglorin konenäköratkaisuja. Wenglor-valikoima sisältää mm. 2D/3D-profiilianturit, 3D-anturit, konenäkökamerat, älykamerat ja -anturit, viivakoodinlukijat, valaistuskomponentit, konenäön kontrollerit ja ohjelmistot.
  • Meiltä saat kattavasti robotin komponentit ja työkalut.
  • Esimerkiksi: robotillesi sopivat tarttujat, työkaluvaihtajat, törmäyssuojat, paikoituksen kompensoinnin, pyörivät liittimet, seitsemännen akselin sekä muut tarvittavat komponentit.
Robotiikka ratkaisut
Sarlin robotiikka

Ota yhteyttä ja keskustellaan tarpeistasi!

Timo Pitkäkoski
Asiakkuuspäällikkö
Automaatio & digitalisaatio
timo.pitkakoski(a)sarlin.com
010 550 4771

Lue myös: Johtavat robotiikkabrändit laajentavat tuote- ja palveluvalikoimaamme

Ota yhteyttä tai kysy lisää asiantuntijalta.

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella tai suoraan sinun alueesi asiantuntijaan.

Saat kopion lähettämästäsi viestistä sähköpostiisi.

Hanna Oinonen

Markkinointi ja viestintä