Suomen robotiikkainvestoinnit ovat erityisesti keskittyneet konepajasektorille, joka tekee jopa puolet kaikista robotiikkahankinnoista maassamme. Vaikka nämä konepajayritykset ovat olleet merkittäviä edelläkävijöitä, voimme odottaa robotiikan leviävän myös pienempiin ja keskisuuriin yrityksiin.
Kun robotiikan tarjonta monipuolistuu, se avaa ovia uusille toimialoille ja sovelluksiin, kuten varastoinnin ja lajittelun työtehtäviin. Tulevaisuudessa helposti käytettävät, pienikokoiset, turvalliset ja edullisemmat yhteistyörobotit mahdollistavat joustavan yhteistyön ihmisten kanssa.
Robotit eivät vie työpaikkoja – päinvastoin
Robottikeskustelun ikuisuusaiheena tunnetaan kysymys siitä, jättävätkö robotit ihmiset työttömiksi.
Tämä vertailu on kuitenkin varsin tarpeetonta, koska robotit sekä helpottavat työvoimapulaa että ottavat hoitaakseen tehtäviä, jotka ovat vähemmän houkuttelevia, yksitoikkoisia ja kuormittavia ihmisille. Robotit eivät väsy, eivätkä he saa rasitusvammoja tai kyllästy työskentelemään linjan edessä.
On myös tärkeää huomata, että robotit nimenomaan mahdollistavat korkean lisäarvon ratkaisuja, joista suomalaiset teknologiayritykset tunnetaan. Tällaisten ratkaisujen tuottaminen vaatii riittävän osaamispääoman – sekä robotiikan ja konenäön ratkaisuja.
Kun väestö ikääntyy ja nopeita ratkaisuja työvoimapulan lievittämiseen ei ole saatavilla, robotiikka on lähes välttämätön edellytys ylläpitää korkealaatuista tuotantoa. Esimerkiksi hitsaus- ja lavausrobotit mahdollistavat välittömän vastauksen työvoimapulan haasteisiin, samalla kun ihmiset voivat keskittyä mielekkäämpiin ja kevyempiin työtehtäviin.
Yhteistyö robottien kanssa syvenee
Kun puhumme robottien ja ihmistyön yhdistämisestä, cobottien (collaborative robot, co-working robot) roolia kannattaa pitää silmällä.
Verrattuna suuriin teollisuusrobotteihin, nämä robotit ovat ketterämpiä, helppokäyttöisempiä ja edullisempia. Käyttöönottokaan ei tarvitse kattavaa ohjelmointiosaamista tai suuria turvallisuusjärjestelyjä, olettaen että prosessien ja työkalujen turvallisuudesta on huolehdittu.
Enää ei olekaan uusi näky, että laadunvalvonnassa tai kokoonpanossa työparina onkin robotti. Cobottien merkitys on juuri ihmistyön helpottamisessa, mikä avaa uusia mahdollisuuksia myös uusille aloille. Jatkossa voimme odottaa cobottien laajentavan juuri pk-sektorin mahdollisuuksia.
Cobotit suunnitellaan lähtökohtaisesti ihmisen aisapariksi, jolloin turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Esimerkiksi monet cobot-sovelluksien tarttujat ja työkaluvaihtajat ovat pyöristettyjä pinnoiltaan, jolloin minimoidaan terävät leikkaavat särmät mahdollisissa törmäystapauksissa. Mekatronisten tarttujien puristusvoimaakin voidaan rajoittaa, mikä turvallistaa käyttöä. Toki aina on tärkeää muistaa turvallisuusohjeet ja terveen järjen käyttö, kun cobotisoituja sovelluksia käytetään.