Ratkaisut

Paineilmaratkaisut

Teollisen paineilman laajin palveluvalikoima.

Kaasu- ja energiatekniikan ratkaisut

Energiatehokasta kaasua teollisuuden tarpeisiin.

Automaatioratkaisut

Poista kitkaa tehokkuuden tieltä.

Digitaaliset ratkaisut

Älykkäät ja datalähtöiset ratkaisut teollisuuteen.

Palvelut
Tuotteet

Triogen on teollisen internetin edelläkävijä

Triogenin ORC-järjestelmän anturit keräävät laitteen sijaintimaasta riippumatta jatkuvasti dataa ja lähettävät sen pääkonttorille Hollantiin analysoitavaksi.
Lue lisää

Triogenin ORC-järjestelmän anturit keräävät laitteen sijaintimaasta riippumatta jatkuvasti dataa ja lähettävät sen pääkonttorille Hollantiin analysoitavaksi.

Triogen valmistaa Hollannissa ORC-järjestelmiä (Orcanic Rankine Cycle), jotka hyödyntävät moottoreiden hukkalämpöä ja tekevät siitä sähköä. Project Manager Wim Reuling kertoo, että Triogen hyödynsi näin teollista internetiä jo ennen kuin koko käsitettä oli keksitty. Järjestelmän teollisen internetin sovellukset pohjautuvat Sarlinin konsultoimaan tietoturvalliseen etäyhteysratkaisuun.„

Etäyhteys on nykyään vakiona Triogenin ORC-järjestelmissä

Laitteisto hyödyntää Sarlinin toimittamaa etävalvontajärjestelmää, joka on nyt käytössä maailmanlaajuisesti. MB Connectin etäyhteys kuuluukin nykyään vakiona Triogenin järjestelmiin.

Vastaavasti Sarlin on mukana Triogenin ORC-laitteiden käyttöönotossa Suomessa. Sarlin on toimittanut kaikki kolme Suomeen tähän mennessä asennettua Triogenin ORC-järjestelmää, joista kaksi on Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla ja kolmas Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa.

Teollinen internet antaa paljon tietoa järjestelmästä

Yhteistä kaikille Triogenin järjestelmille on jatkuva anturien tiedonkeruu avainkohdista ja datan automaattinen välitys pääkonttorille. – Saamme teollisen internetin avulla paljon tietoa järjestelmistämme ja pystymme valvomaan niiden toimintaa reaaliaikaisesti.

Valvomo-ohjelmisto (SCADA) näyttää kerätyt tiedot graafisesti tietokoneella. Pidämme järjestelmien toimintaa silmällä myös älypuhelimella, jota varten meillä on oma puhelinsovellus, Reuling kertoo.

Viestintä asiakkaan kanssa helpottuu

Reulingin mukaan teollinen internet helpottaa viestintää asiakkaan kanssa ja tekee siitä entistä proaktiivisempaa. Myös Sarlin ja HSY käyttävät Triogenin puhelinsovellusta ja saavat esimerkiksi järjestelmän käynnistymiseen ja pysähtymiseen liittyvät hälytykset siihen.

Teollinen internet onkin laajentanut koneenrakentajan ja asiakkaan välisen kanssakäymisen koskemaan koko laitteen elinkaarta.

Etäyhteys vähentää matkustustarvetta

Ennen jonkun piti käydä paikalla katsomassa, mikä pysähtynyttä konetta vaivasi. Teollinen internet poistaa tämän tarpeen.

Moni ORC-laitteiston ongelma selviää järjestelmän keräämää tietoa tarkastelemalla – jopa ennakoivasti. Esimerkiksi tolueenisuodattimen paineenvaihteluista voi päätellä suodattimen kunnon. – Tutkimalla tuoreimman datan pystymme päättelemään, mistä on kysymys ja voimme
neuvoa asiakasta korjaamaan tilanteen. Voimme myös antaa komentoja järjestelmälle etänä, Reuling kertoo.

ORC-prosessin optimointi etänä

ORC-prosessia on mahdollista myös optimoida etänä, jos olosuhteisiin tulee muutoksia. Triogenilla on järjestelmälleen neljä perusasetusta, koska käyttöolosuhteet vaikuttavat laitteen mekaanisiin osiin, kuten generaattoriin. Optimoinnilla turvataan laitteiston mahdollisimman tehokas toiminta. Järjestelmistä kertyvää dataa hyödynnetään Triogenilla myös pitkän aikavälin analyyseihin, suuntaviivojen tarkkailuun ja tuotekehitykseen.

Teollisen internetin hyödyntämisen kehitys jatkuu

Triogen oli edellä aikaansa ottaessaan etäyhteydet käyttöön 12 vuotta sitten, kun käsitettä teollinen internet ei vielä tunnettu. Reuling toteaa, että Triogen on teollisen internetin hyödyntämisessä jo nyt korkealla tasolla, mutta kehitys ei pysähdy tähän.

– Parhaillaan meillä on valmisteilla ohjelmisto, jonka avulla pystymme analysoimaan dataa nykyistä automaattisemmin. Kun pystymme päättelemään, milloin koneen eri osat tarvitsevat huoltoa, voimme siirtyä ennaltaehkäisevään huoltoon. Se on suuri edistysaskel, hän toteaa.

Laitteen todelliseen kuntoon perustuva huolto pienentää huoltokustannuksia

Jokainen järjestelmä toimii yksilöllisissä olosuhteissa. Jos generaattori ja laakerit pitäisi huoltaa joka toinen vuosi, joidenkin laitteiden laakerit voivat olla kahden vuoden käytön jälkeen yhä kuin uudet, kun taas toisten laakerit voivat jo olla loppuun kuluneet. Laitteen todelliseen kuntoon perustuva huolto pienentää huoltokustannuksia, koska huoltoa ei tarvitse tehdä liian aikaisin. Samalla se estää liian pitkästä huoltovälistä johtuvat rikkoutumiset.

Luotettava ja tietoturvallinen etäyhteysjärjestelmä

Toimivat etäyhteydet ovat Triogenin toimintamallin kannalta ensiarvoisen tärkeät. Reuling kiittää Sarlinin toimittamien MB Connectin etäyhteysjärjestelmien asennuksen helppoutta ja luotettavuutta. Prosessista kerätyt tiedot siirtyvät Triogenille suojattua VPN-yhteyttä pitkin.
– Sarlin sai meidät ottamaan järjestelmän käyttöön ensimmäisen Viikinmäen asennuksemme yhteydessä. Nyt MB Connectin etäyhteys kuuluu vakiona kaikkiin järjestelmiimme. Olen siitä iloinen.

MB Connectin järjestelmällä saamme yhteyden minne tahansa, missä on internet. Se toimii luotettavasti ja tietoturvallisesti niin modeemilla kuin eri puhelinverkoissakin, Reuling kehuu.

Järjestelmän keräämä data apuna HSY:n Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla

HSY.n yksikönpäällikkö Kari Reinikaisen mukaan järjestelmän keräämä data on ollut iso apu häiriötilanteissa. Anturit reagoivat poikkeamaan välittömästi ja järjestelmä hälyttää sekä Viikinmäen laitoksen valvomossa että Triogenilla Hollannissa. Ongelma korjataan tarvittaessa yhteistyössä Sarlinin ja Triogenin kanssa.

 Lue lisää

Ota yhteyttä tai kysy lisää asiantuntijalta.

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella tai suoraan sinun alueesi asiantuntijaan.

Saat kopion lähettämästäsi viestistä sähköpostiisi.