Ratkaisut

Paineilmaratkaisut

Teollisen paineilman laajin palveluvalikoima.

Kaasu- ja energiatekniikan ratkaisut

Energiatehokasta kaasua teollisuuden tarpeisiin.

Automaatioratkaisut

Poista kitkaa tehokkuuden tieltä.

Digitaaliset ratkaisut

Älykkäät ja datalähtöiset ratkaisut teollisuuteen.

Palvelut
Tuotteet

Helen Hanasaaren voimalaitos - paineilmalla on tärkeä rooli

Paineilmajärjestelmän toimivuutta mietitään säännöllisesti yhdessä. Paineilmajärjestelmän ohjaus ja valvonta hoituvat Sarlin Balacen avulla.
Lue lisää

Paineilmajärjestelmän toimivuutta mietitään säännöllisesti yhdessä. Paineilmajärjestelmän ohjaus ja valvonta hoituvat Sarlin Balacen avulla.

Hanasaaren voimalaitos on tuottanut energiaa Helen Oy:n sähkö- ja kaukolämpöverkkoon vuodesta 1974. Hanasaaren laitokset tuottavat sähköä 220 MW ja lämpöä 420 MW.

Paineilmajärjestelmää on uudistettu vuosien aikana

Vielä vuonna 2007 laitoksella oli neljä erillistä verkkoa ja niissä kahdeksan kompressoria. Vuonna 2011 järjestelmä ajateltiin kokonaan uusiksi. Neljän paineilmaverkon yhdistäminen ja tehokkaan Quantima suurnopeus turbokompressorin hankita järkevöittivät toimintaa. Vanhat koneet jäivät varakoneiksi. Samassa yhteydessä järjestelmää ohjaamaan valittiin Sarlin Balance. Balance-järjestelmä päivitettiin vuonna 2016.

Paineilman kulutuksen lisääntyessä hankittiin lisäksi uusi 132 kW kierrosnopeussäätöinen ruuvikompressori. Vuonna 2017 järjestelmä täydentyi uudella CompAir L250 RS kierrosnopeussäätöisellä kompressorilla.

Paineilmalaitteilla on Sarlinin kanssa solmittu huoltosopimus, johon kuuluu määräaikaishuollot, tarkastukset, varaosat ja öljy. Sarlin Balancen avulla Sarlinilla nähdään kulutustaso ja huoltotarve havaitaan nopeasti.

Paineilma on yksi prosessin perusresursseista

Helenin Hanasaaren voimalaitoksessa on vuoden 2017 keskikulutus on ollut 55,1 m³/min ja kulutusvaihtelu on 40–90 m³/min. Paineilma on mukana lähes kaikissa vaiheissa. Sitä käytetään muun muassa työkaluissa ja venttiilien sekä sulkupeltien toiminnoissa. Paineilmalla puhalletaan puhtaaksi kattilat ja puhdistetaan letkusuodattimia. Lisäksi sitä käytetään pölyn kuljetuksessa.

Eniten paineilmaa kuluu rikinpoistolaitoksessa ja typenoksidien käsittelyssä. Typenoksidipäästöjen vähentämisessä käyttöön SNCR-järjestelmän pari vuotta sitten. Siinä paineilmalla sumutetaan
urea-vesiliuosta kattilan tulipesän savukaasuihin. SNCR-järjestelmän käyttönotto lisäsi merkittävästi paineilman kulutusta. 

Sarlin Balance optimoi paineilman tuotannon

– Kaj Luukko Heleniltä toteaa, että "Sarlin Balancen avulla paineilman tuotanto on voitu optimoida ja verkonpaine pysyy tasaisena. Paineilman tuottaminen kuluttaa merkittävän osan omakäyttösähköstämme. Tämä on pois kuluttajille myytävästä sähköstä, ja haluammekin säästää omassa kulutuksessamme. Balancen avulla syntyy säästöä, koska voimme seurata verkoston paineen säätöä, kompressorien käyntijärjestystä ja kuivaimia. Säästö on merkittävä, koska paineilman tuotanto kuluttaa 250 kW. Verkkopainetta on voitu laskea noin 1 bar eli 6,5 bariin."

Balancen valvontanäkymän saa monelle päätteelle. Luukko vastaa Hanasaaren lisäksi Salmisaaren voimalaitoksista, joten aikaa ja vaivaa säästyy, kun laitosten tilannetta voi tarvittaessa seurata omalta koneelta paikasta riippumatta.

Lue lisää

Ota yhteyttä tai kysy lisää asiantuntijalta.

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella tai suoraan sinun alueesi asiantuntijaan.

Saat kopion lähettämästäsi viestistä sähköpostiisi.